G - Ciasteczkowe potwory

Autor: Bartosz Nowierski

Ciasteczkowe potwory, jak sama nazwa wskazuje, uwielbiają ciasteczka i mogłyby pożerać je w każdej ilości. Niestety nie mogą po prostu sobie pójść do sklepu i kupić, bo nie są mile widziane wśród ludzi (szczególnie wśród dzieci). Dlatego muszą same sobie produkować ciasteczka. Do tego celu potrzebują mąkę i jajka do zrobienia ciasta oraz koniecznie czekoladę, bez której ciastka nie miałyby tak wspaniałego smaku.
Potwory nauczyły się same wytwarzać mąkę i jajka. Nie potrafią jednak zrobić czekolady, więc muszą ją podstępnie wykradać ludziom. Dostępność tych surowców zależy silnie od warunków zewnętrznych w związku z tym produkcja ciastek może się wahać w czasie.

Populacja ciasteczkowych potworów podzielona jest na plemiona. Plemiona są ze sobą skłócone, więc działają niezależnie - nie kontaktują się ze sobą, a już na pewno nie wymieniają się surowcami czy ciasteczkami.

Każde plemię ma do dyspozycji pewną liczbę kucharzy K, którzy pracują w pocie czoła dzień i noc. Kucharze zostali wyszkoleni wyłącznie do najcięższej i najważniejszej pracy - do wyrobu ciasta, i tylko tym potrafią się zajmować. Żeby wyrobić ciasto należy do każdego kilograma mąki dorzucić J jajek ważących po Wj gramów (stąd z 1 kg mąki i J jajek otrzymujemy 1+J*Wj/1000 kg ciasta). Następnie każde 1+J*Wj/1000 kg tej mieszaniny trzeba ugniatać przez t1i godzin (i=1..K - oznacza to, że każdy potwór ma inną prędkość ugniatania). Potem należy wykroić z ciasta ciastka ważące po Wc gramów i każde z nich przybrać C gramami czekolady. Następnie ciastka wkłada do pieca, który ma pojemność P ciastek, i piec je przez t2 godzin (piec można otworzyć w celu dodania nowych ciastek lub wyjęcia upieczonych podczas gdy inne ciastka są w środku procesu pieczenia). Potem ciastka są wyjmowane i stygną przez t3 godzin i dopiero wtedy można uznać je za wyprodukowane i przekazać do użytku publicznego.
Oczywiście mąka i jajka muszą być dostępne w momencie ugniatania ciasta, podczas gdy czekolada musi być dostępna dopiero przed włożeniem ciastek do pieca. Nadwyżki ciasta (wynikające z braku czekolady, braku miejsca w piecu lub zbyt małej ilości ciasta by wyprodukować jedno ciastko) można przetrzymywać w dowolnych ilościach i dowolnie długo w lodówce, by użyć je w dowolnej chwili później. Zakłada się również, że czynności typu: rozdzielić ciasto na ciastka, ozdobić czekoladą, włożyć/wyjąć z pieca, itp. są trywialne i są wykonywane w czasie zerowym przez mniej wykwalifikowany personel pomocniczy, przez co kucharze mogą się zająć ugniataniem kolejnych partii ciasta.
Każde plemię może mieć inną liczbę kucharzy, może hodować inne kury, może lubić inne ciasto lub inaczej wypieczone ciastka, itd. Dlatego wszystkie powyższe parametry mogą się mocno różnić między plemionami.

Tradycja jednak nakazuje, żeby rytuał wytwarzania ciastek był wszędzie taki sam. Wszystkie trzy surowce, po uprzednim poświęceniu, mogą być dostarczone do kuchni na samym początku dnia (i tylko wtedy). Jak tylko są jacyś niezajęci kucharze oraz dostępne są w kuchni surowce jeden z nich, ten o najmniejszym czasie t1i, bierze maksymalnie dużo mąki i jajek (oczywiście tak żeby na każdy kilogram mąki przypadało J jajek i vice versa) i ugniata z nich ciasto. Jego praca jest rzeczą świętą i nie może zostać przerwana dopóki nie skończy ugniatać wszystkiego co pobrał (między innymi nie może oddać wolnym kolegom nadmiaru pobranych surowców); wtedy dopiero wrzuca ciasto do lodówki i personel pomocniczy przejmuje nad nim pieczę. Ciasto zostaje wyjęte z lodówki jedynie gdy jest odpowiednia ilość czekolady do przybrania go oraz gdy jest na nie miejsce w piecu.

Zadanie

Twoim zadaniem jest zakraść się do kilku plemion ciasteczkowych potworów i obserwować je przez parę dni. Na podstawie poznanych parametrów pieczenia ciasta oraz informacji o dostawach surowców musisz określić ile ciastek wyprodukują przez czas obserwacji.

Wejście

W pierwszym wierszu wejścia znajduje się jedna liczba całkowita, oznaczająca liczbę plemion. Po niej znajdują się opisy tych plemion.
Pierwszy wiersz opisu plemienia to opis jego parametrów produkcji ciastek, czyli liczby całkowite: K, J, Wj, Wc, C, P, t11, t12, ..., t1K, t2, t3. W drugim wierszu znajduje się jedna liczba całkowita D - czas obserwacji (w dniach). Następnie w D kolejnych wierszach są po trzy liczby całkowite: dM, dJ, dC, oznaczające odpowiednio ilość dostarczonej mąki (w kilogramach), liczbę jajek oraz ilość dostarczonej czekolady (w gramach) na początku danego dnia. Należy przyjąć, że obserwacja zaczyna się dokładnie o godzinie 0:00 pierwszego dnia (z momentem przyjścia pierwszej dostawy) a kończy się o godzinie 0:00 (D+1)-szego dnia (ciastka wyprodukowane dokładnie o tej godzinie, ale ani minutę później, również się liczą).
Dla powyższych liczb są następujące ograniczenia: 1<=K<=10, 1<=J<=10, 1<=Wj<=100, 1<=Wc<=1000, 1<=C<=100, 1<=P<=200000, 1<=t1i<=100, 1<=t2<=100, 1<=t3<=100, 1<=D<=365, 0<=dM<=100, 0<=dJ<=1000, 0<=dC<=200000.

Wyjście

Twój program powinien zapisać na wyjściu dla każdego plemienia jedną liczbę całkowitą (każdą w osobnym wierszu), oznaczającą liczbę ciastek jakie dane plemię wyprodukuje przez zadany czas obserwacji.

Przykład

Dla wejścia:

3
1 2 100 200 10 1000 5 2 2
2
5 2 50
0 8 0
2 5 10 20 10 1 2 2 2 2
3
100 1000 2000
100 1000 2000
100 1000 2000
2 5 20 100 10 1000 1 2 5 3
2
40 200 4400
8 40 880
poprawnym rozwiązaniem jest:
5
0
528